کاشتن اطلاعات در گفتگو
باد سرد پیشانی و صورتم را کرخ کرده بود. رو به باد قدم می زدم راه فراری نبود.نزدیک ایستگاه بودم. حرکتی کنار درختچه ی پارک مجاور خیابان، توجه ام را جلب کرد. گمان کردم کارتن خوابی ست که از زور سرما به خود می پیچد ، اما بیشتر که دقیق شدم مردی دیدم در حال نماز . به چمن و گیاهان رکوع و سجود می کرد و من نمی توانستم سن و سالش را تشخیص دهم. در اطراف چشم گرداندم . وسیله ای ندیدم که بتوانم بیشتر در موردش حدس و گمانم را شاخ و بال بدهم. نه موتوری بود و نه اتومبیلی که خیال کنم راننده ای بوده که دمی توقف کرده تا نماز اول وقت بخواند. و هنوز پس از ساعت ها به رازو نیازش با چمن ها و درختچه های سبز فکر می کنم . فکر می کنم اگر عصر بخواهم از میان پارک عبور کنم ، حق ندارم چمن ها را لگد کنم . نه ! نباید به هیچ وجه چمن ها و سبزه ها را لگد کنم .
***********
وقتی منظور نویسنده از گفتگو صحبت دو طرفه نبوده و قصد ارائه ی اطلاعات باشد، گفتگو دیگر باورکردنی نخواهد بود. چرا که خواننده و مخاطب ما گفتگوها را نمی شنود و به سمت جمع آوری طلاعات سوق داده می شود.
مثال: زن و شوهر در اتاق نشیمن هستند. شوهر نگران و مضطرب است. می خواهد اعتراف وحشتناکی بکند. دست هایش را به هم می فشرد و می گوید : « مژده می خواهم اعتراف وحشتناکی بکنم. ما هفده سال و سه ماه است که با هم ازدواج کرده ایم و سه تا بچه داریم: سعید و سارنگ و سپیده؛ و همه ی بدهی خانه ی ویلایی بزرگ مان را که سه خوابه است پرداخت کرده ایم. و حدود صد میلیون تومان پس انداز داریم . می خواهم به تو بگویم من یک سال است منشی ام را صیغه کرده ام .»
بسیار مشخص و نمایان است که نویسنده اطلاعات را در گفت و گوی بالا کاشته است . مژده تمام آنها را می داند و خواننده هم باید از آن آگاه شود. این اطلاعات پس زمینه ی داستان را باید به شیوه ها و لطایف الحیل دیگری که چندان رو نباشد به خواننده منتقل کرد. به همین دلیل و برای فرار از چنین خطایی قبل از اینکه یکی از طرفین صحبت را آغاز کند ، یکی دو خط توصیف می آید.
مثال : مژده دست به پیشانی اش می گذارد و در حالیکه انگار روح از بدنش جدا شده از سر بیچارگی آه می کشد :« محسن می دانی وقتی ما در دانشگاه همدیگر را دیدیم و و من دسته گل اهدایی تو را که دو تا گل سرخ و یک میخک سفید داشت را به زیر چادرم گرفته بودم می خواستم پرستار شوم ، اما بخاطر ازدواج با تو از آرزوهایم گذشتم. من در تمام این سال ها به تو متعهد و پایبند بودم . من از همان ابتدا فهمیدم که تو با کسی در ارتباطی .»
محتوای گفتگوها باید مستقیما مربوط به موضوع بحث باشد. البته می شود در آن به گذشته هم اشاره کرد؛ اما به طور مختطر. در گفتگویی که در مثال بالا آمد مطالب گذشته بصورت نرم و یواشکی در گفت وگو گنجانده شده است. اگر مطالب مربوط به گذشته را در گفت و گوی حال ، بیش از حد برجسته کنیم ، گفت گوی حال بی اعتبار می شود. و اگر چنین شود ، دیگر شخصیت های داستان مان باور کردنی نیستند.
+ برگرفته از کتاب : درس هایی درباره داستان نویسی ( با تغییر و تلخیص ) ، لئونارد بیشاب ، محسن سلیمانی ، نشر سوره مهر ، چاپ ششم ، 1394
+ پاره ی اول و پاره ی دوم هیچ ارتباطی با هم ندارند مگر اینکه مخاطب چنین دلخواهش باشد .
من اگر بنویسم، دوست دارم خواننده را بنشانم کنار خودم و صحنه داستان را که با چند قدم از ما فاصله دارد به او نشان دهم. خواننده را دانا و کنجکاو تصور میکنم. گره را بر حوادث نمیگذارم. حتی برای افزایش کشش داستان، اطلاعات را گروگان نمیگیرم. بلکه اعتراف گونه، ماجرا را روایت میکنم تا او را دعوت کنم به روانکاوی من و بررسی جهانبینی من. و همان لابه لا خودم را خالی میکنم. برای همین یک دانای کل همیشه کمک کننده است. برای متن های شبه فلسفی. نکته دیگری هم که میتوان گفت، متن را میشود کتاب ی نوشت، حتی گفتگوی خودمانی بین دو نفر را. به شرطی که فضا را پر از التهاب و رسمی کنیم. از چندین جمله قبل از شروع گفتگو. و مخصوصا اگر حرفهای قلمبه زده باشیم.
من، از ابتدا میدانستم که تو... تو... دیگری هم بود. تو فقط برای من نبودی. ولی نمیخواستم باور کنم. آن همه وفاداری... حالا دلم برای خودم میسوزد. کاش... کاش همانی بودی که در اوج احساسات و خودش قلبی من تمام فضای خیال پردازی من را پر کرده بودی.. کاش اینطور نمیشد.
اینها را اگر بیاییم محاوره کنیم... دست خودمان را بسته ایم. اگر دانای کل را نیاوریم وسط.. دست خودمان را بسته ایم. اینطوری نوشتن به ما نمیچسبد. نوشتن باید به آدم بچسبد.
سلام من نیــــز این کتاب رو مطالعه فرمودَندَم